logo

Chinees restaurant syndroom

< Overzicht

Kent u het verschijnsel?

Een lekkere uitgebreide rijsttafel thuis of uit eten bij een all-you-can-eat chinees restaurant en daarna pijn in je buik en de behoefte om ‘uit te buiken’ op de bank. Normaal eet je niet zoveel, maar als er chinees op het menu staat lijkt er geen rem meer op te zitten.

Hoe komt dit nu?

De meest waarschijnlijke boosdoener is E-621 oftewel Monosodiumglutamaat. Dit is een smaakversterker met de smaak “umami”. Dit is een smaak sensatie welke los staat van zout, zuur, zoet en bitter. Hij kan ervoor zorgen dat het de hartigheid van de smaak versterkt en dat u maar door blijft eten tot de broekknoop los moet. Het komt in zeer veel producten voor, dus niet alleen bij de chinees. Ook de voedsel industrie werd zich bewust van dit additief en vooral in chips en soep zit vaak E-621,
Dit E-nummer heeft ook vele schuilnamen, wat het lastig maakt om te constateren of het in een voedingsmiddel zit.

E-621

E-621 is een aminozuur welke ook in een natuurlijke vorm voorkomt. Natuurlijke bronnen zijn: tomaten, gefermenteerde sojaproducten en oude kaas. Dit zijn echter zeer lage concentraties die hun functie hebben. Dit heeft niet het zelfde effect als de hoge doseringen van de synthetische variant, die werkelijk in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen te vinden zijn. Zelfs in babyvoeding! Ernstige bijwerkingen kunnen zijn: astma-aanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen. Maar ook hoofdpijn, vermoeidheid, een verstoorde hormoonhuishouding, type 2 diabetes en neurologische stoornissen als ADD en autisme . E-621 vermijden is zeer lastig, Probeer zoveel mogelijk verse producten te nuttigen en zonder pakjes en zakjes te koken.

Hier zijn de aliassen voor E-621:

Maak nu een afspraak